Aan de slag

Een onboarding roadmap kun je natuurlijk op allerlei manieren samenstellen. Je kunt een whiteboard gebruiken waar je activiteiten op schrijft, of geeltjes. Of je gebruikt een programma als MS Visio. Wij wilden ons niet laten beperken door technische (on)mogelijkheden en ontwierpen de onboarding game.

game

De onboarding game

De Onboarding Game van Labby is een leuke, maar vooral heel effectieve serious game die we gebruiken bij het maken van analyses. We spelen de game met prospects en klanten. Om de analyse te maken van de huidige onboarding roadmap, om in beeld te brengen hoe het onboarding proces er idealiter uit zou kunnen zien, en om de gap analyse te maken. De game wordt ook in workshops gebruikt.

Je kunt vrij eenvoudig zelf zo'n game maken.

Benodigheden

  • Blanco kaarten: Zorg voor 75-100 droog uitwisbare speelkaarten. Voor ons werken de kaarten in pokerformaat het beste (63 mm x 88 mm).
  • Pennen: Droog uitwisbare pennen, bijv. Staedler Lumocolor whiteboard pennen.

kaarten     pennen

Spelregels

Het ontwerpen van een nieuwe roadmap doe je samen met vertegenwoordigers van alle bij het onboardingproces betrokken stakeholders (directie, HR, recruitment, IT, manager, medewerker).

  • Maak fasekaarten ('voor de eerste werkdag', 'de eerste werkdag', de eerste week', enz.) en leg die onder elkaar op tafel in chronologische volgorde. Je begint bij ‘voor de eerste werkdag’ en eindigt bij ‘het eerste jaar’.
  • Maak dan voor iedere activiteit die in je opkomt een kaart en leg deze kaarten op een stapel. Schud deze goed en leg de stapel gedekt op de tafel.
  • Neem steeds de bovenste kaart af en beoordeel met de groep of het een resultaat betreft dat je wil gebruiken in je onboardingproces. Zo ja dan leg je de kaart bij de fase waarin je dat wil doen. Leg de kaart alleen neer wanneer de groep overeenstemming bereikt, anders gaat de kaart weer onderop de stapel. Ben je het erover eens dat het resultaat niet gebruikt hoeft te worden dan leg je de kaart af.
  • Zodra je alle kaarten gespeeld hebt, leg je per fase de kaarten in chronologische volgorde zodat het ontwerp van je onboarding roadmap ontstaat.

Het voordeel van deze variant is dat je niet alleen het ontwerp gereed hebt maar dat er ook consensus is over het proces en de roadmap.